Skuggigt och surt

Snön ligger fortfarande tjock på marken, men det börjar redan bli dags att planera gårdens rabatter. Eftersom vi planerar allting från scratch så är det ett och annat att tänka på. Gubben har lutningar, dräneringar o det rent pratktiska på sitt samvete och jag har planering, sammansättingen med växter och färg på mitt...hur kul som helst!

Vi har så otroligt att göra på vår gård, så vi behöver en ordentlig planering. I år är vi ett år klokare...än i fjol...då vi båda åkte på sjukledighet mitt i sommaren pga vårt stress att få allt klart snabbt.

Nåja, jag kommer att börja med min skuggiga sura rabatt invid vedlidret. Jag har grävt en himla stor grop där Rhododendron och Hortensia ska samsan + några marktäckare. Det kommer troligen att bli denna sammansättning:

bilderna är "lånade" från internet, hoppas ingen stämmer mig...

  • Vitsippa * Anemone nemorosa
  • Alunrot * Heuchera 'Key Lime Pie'
  • Backsippa * Pulsatilla vulgaris
  • Rhododendron catw ‘Cunnigham White’
  • Funkia
  • Rhododendron P.M.A Tegerstedt
  • Astilbe arendsii
  • Hydrangea paniculata ’Grandfl ’ FinE
  • Vit bondsyren * Syringa vulgaris "alba"
I fjol grävde jag ett 10 meter brett "dike", för syrenbersån ...för hand, och mockade därefter jorden dit...för hand. Ett "skit" tungt arbete...inte undra på att jag låg på sjukhus någon dag i lunginflammation...Nå i allafall, blir det en både lila och vit syrenhäck, den vita delen kommer bakom min vita skugg-sur-rabatt. Denna berså är dock avskärmad från sura rabatten men borde se ut som om de hör ihop...är tanken :)


Jag tar gärna emot goda råd och rön, vad som passar ihop med vad...jag har ingen aning...jag väljer bara med ♥.
.

10 kommentarer

Bea sa...

Åhhh... så många underbara växter du valt! Helt ljuvligt. Det blir säkert vackert och det är säkert mödan värt med blod, svett och tårar.
Om det luktar under förarbetets gång, bjduer det förhoppningsvis på en mängd ljuvliga dofter när det är klart ;)
Ha en trevlig helg!/ Bea

Gunilla sa...

Oj vilket jobb du har framför dig. men roligt är det då man kan skapa något som man blir nöjd med. När det börjar växa och det syns ett resultat av all möda då blir man glad.
Här ligger snön djp ännu så något trädgårdsarbete blir det inte än på ett tag.

Ha en fortsatt bra dag.

Gunilla

Annika Christensen sa...

Det var en fin rabatt och fint collage har du gjort.
Vitt är så fint.
Ha det gott
annika

Hjärtat Mitt sa...

Det ser ut som om att det kommer att bli hur fint som helst.
Din blandning med vita växter är underbar.
Men lova att ta det lugnt och inte slita ut dig.
Du hinner bli klar, om inte i vår, så senare i år.
Lycka till!

Ha en bra vecka!
Kram Mari i Marieholm

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Collaget är jättefint och det blir säkert planteringen också. Mycket jobb har ni framför er, men slit inte ut er alldeles igen.

Annika sa...

Jag tycker du har gjort ett perfekt val av blommor till rabatten. Det kommer bli jättesnyggt. Men jobba nu inte ihjäl dig så du hamnar på sjukhus igen, skynda långsamt :o)

Nu till en helt annan sak.

Tänkte tipsa dig om att vi ska ha en betongkurs med Malena Skote nu i sommar. Om du går in på min blogg kan du läsa om det. Kan du inte själv delta kanske du kan länka vidare inlägget till folk du kanske tror kan vara intresserade. Vore himla snällt utav dig. Här är länken till inlägget:

http://annikalund.blogspot.com/2009/03/betongkurs-med-malena-skote-den-27-28.html

Ciao och tack Annika

Anette sa...

Det blir nog en härlig "sur-rabatt". Jag brukar lägga krossat äggskal runt mina funkior, så slipper man sniglar på bladen. Men det kanske du inte har besvär med. /Anette

Karin Lindström sa...

Hej!

Så fina växter du funderar på, det ser ljuvligt ut tycker jag. Själv så har jag inga större planer just nu. Men några nyplanteringar blir det ju alltid!

Ha det så bra!

Kramar
Karin

Bea sa...

Hejsan!
Tänkte bara meddela dig att, om jag inte är riktigt ut och valsar så borde Blomgården öppna på nytt, nära Jupiter om du vet var det finns?


Jodå, det var min allra första korg! Vet du jag hade knåpat länge för att förstå hur man gör botten till korgen :) men skam den som ger sig!

Trevlig kväll! /Bea

Vardagens guldkorn sa...

Oj vilka fina växter, det är ju så fint med vitt! Kommer säkert att bli jättefint! Det är första gången jag är här så jag ska kika runt lite till! Ha det bra! / Linda