Trädgårdshjärtat

(I gott samarbete med Granngården)

Hur är det med hjärtat? Mitt hjärta är ganska isigt och stelt ännu så här års. Jag får nog vänta till april innan jag börjar röra i trädgårdshjärtat, komposten alltså. Min kompost är placerad mycket skuggigt bakom vedlidret, det brukar ta länge innan vårsolens strålar når dit.

Det var förövrigt "kompostnörden" och André Strömqvist, som påstod att trädgården är som ett eget kretslopp där komposten är hjärtat, eller ännu mer levern. Det är ju sant! Boken heter "Odlarens handbok", och är en riktigt tungviktare, det som inte finns i boken behöver du inte veta...


År 2012 byggde jag min kompost, helt själv, faktiskt. Jag har mina "moments"... Stolt som en tupp är jag för att den fortfarandes står upp, och rakt dessutom. Vår trädgård ligger nämligen på ostabilt gammalt sjöbotten av lera, och det brukar svämma över på våren av allt smältvatten, mycket pga av tjälen. Men bygger man ordentligt, stabilt och med omsorg, så håller det ju länge. (Mitt högre jag himlar med ögonen...)


Dessutom, som pricken under i:et, har jag byggt in ett igelkottbo i ena kort gaveln av komposten. Jag använde en plastlåda som botten, och på den bubbelplast. Isolerade med styrox(frigolit) och byggde naturligtvis också in ett ventilationsrör. Det blev ett 5-stjärnigt boende för den mest kräsna igelkotten. Det är konstigt att jag inte haft någon igelkott boende ännu... Kan orsaken till det vara en nyfiken skällande trädgårdshund månne?

Kompostering. Det blir bara mer aktuellt från år till år och har blivit riktigt trendigt. Jag fick ett erbjudande om ett bloggsamarbete med temat "Kompost", med företaget Granngården. De säljer varor för trädgård, djur och foder, lantbruk, skog samt hus och hem. Så kika in i deras hemsida Granngarden.se.

Det som jag kommer att klicka hem är "luckringsstav" för komposten. Det intressanta är att den har en tempaturindikator på ena klaffen, som ändrar färg när kompostprocessen är igång. Låter ju intressant!Kompostbehållaren med fjärilar på, hur kan man motstå den?


Nu blir det bara att invänta våren så vårt trädgårdshjärta, eller var det levern... kan tina upp och få fart på kompost-processen.

1 kommentar

Isas Trädgård sa...

Min lever har nog dött av syrebrist vid det här laget men jag önskar mig alltid en luftig lever full av liv. Orkar ju inte vända komposten och hoppas alltid att maken skall förbarma sig - förgäves hittills. Fast det sista som överger människan är ju hoppet !
Ha det så gott !
Kram/Isa