Köksträdgården och vintersådder

Under de åren jag varit aktiv trädgårdist, är det inte många år jag aktivt odlat ätbart. Det är nytt för mig, även om jag kommer från "landet" och föräldrarna var bönder. På den tiden var det på sin höjd morötter, potatis, persilja, sallad  och dill vi odlade.... Ingen hade tid med att rensa, vattna och hålla på!

Lusten och intresset har nog funnits hos mig att odla ätbart, men inte förrän hösten 2016 inspirerade en trädgårdsvän mig att hyra en odlingslott. Sagt och gjort. Jag blev med en ogräshärjad odlingslott på 100m2, vilken jag ägnade åt att preparera hela förra sommaren. Otaliga bilsläp med paff, dynga, jord och halm gick åt för att ta död på ogräset. För att inte tala om de otroliga kroppsliga arbetstimmarna jag ägnade på odlingslotten. Det ska bli intressant i år att se om mödan var värd allt arbete.

Jag kommer att påbörja detta år med att vinterså olika kallväders grönsaker, placera dem kallt och låta fröna bestämma när det är dags att gro, för att senare kunna plantera ut dem på odlingslotten.

Att vinterså är ett nytt tankesätt, en ny trend i trädgårdskretsarna i Norden, mycket tack vare Sara Bäckmo. Spännande och intressant.

Under denna länk "Såkalender" dokumenterar jag mina egna fröodlingar, grotider, och annat matnyttigt som är bra att veta angående olika grönsaker.

Sådd kalender längst nere på sidan...

Bild från förra sommarens arbetsläger/odlingslott

1 kommentar

Drömgården sa...

Ja oj vad man väntar på att odlingslotten ska smälta fram! Roligt att du gjort en såkalender här. Jag har min i ett häfte.

Tack för att du såg efter mina chiliplantor medan vi var i Spanien!
/Kitty