Purpurrost

För fjärde året i rad kämpar mitt prydnadsäppelträd, MakaMik mot purpurrost. Jag hade svårt att hitta orsaken till detta märkliga fenomen, med de vackra men ödesdigra rosa blad, som gjorde att trädet långsamt tynade bort. 

Min bloggsystra Kristine Vesterlund med bloggen Drömgården, gjorde en diagnos och kom fram till att trädet led av Purpurrost. Jag skulle spraya trädet med en lösning på 1L vatten, en matsked bakpulver och 1 tsk tallsåpa. 

I fjol sprayade jag trädet, räfsade bort bladen på hösten, och spred ut aska under trädet under vintern (svaveln i askan ska vara komponenten mot denna åkomma). Jag gladdes på våren när trädet stod i full blom, första gången på fyra år. Jag trodde att faran var över. Men nej, efter blomningen spred sig den rosa-sjukan igen. 

Jag tror dock att trädet fått kraft, av de åtgärder jag åtog ifjol, så det blir samma proceduer även i år. Trädet ska få extra omtanke av mig, vätska, näring och kärlek...


 

1 kommentar

Drömgården sa...

Så roligt att du fick se det blomma som det ska iår.
Purpurrosten är en envis sort tyvärr som oftast drabbar de rosa prydnadsaplarna. Kämpa på!

Ureapärlor brukar också fungera mot svampsjukdomar när man strör ut under trädet på hösten, eller löser upp dem i vatten och sprayar på bladen innan de faller. Det kickar igång så att förmultningen sker snabbare och minskar svampsporer som sprids.

/Kitty