Linolja

Jag gillar mina trädgårdsverktyg. Jag har konstaterat att jag lider av något som gör att trädgårdsvertyg fastnar mig i händerna och följer med mig hem…En mycker svår behandlad sjukdom, dessvärre har jag märkt att många bloggare lider av samma!

trädgårdsverktyg träolja

linolja Tikkurila pellavaöljy


Jag köpte hem linolja, jag har aldrig testat att olja in verktyg förr. Jag valde Tikkurilas pellavapuuöljy, kokad…Dethär med träoljor är ju en hel vetenskap, men man måste ju börja någonstans. Linoljan var verkligen behaglig att jobba med. Förr när jag oljat in trägolv har man ju blivit lätt förgiftad av ångorna, men av linoljan kände man knappt någon lukt. Tyvärr varnas man ju här och där för självantändningsrisken. Visst ska man lita på allt Google säger, eller? Läs förskrifterna på burken för säkerhetsskull…!


inburna penseer Vernissa


D
et började med att jag oljade in mina favorit verktyg. Då spred sig lusten till planteringsbordet, hinkhandtag tillochmed träklädnyporna. Det hela slutade med att vi oljade in hela terassen. Till terassen använde jag dock vanlig träolja, den man blir en glad person av efter att ha målat några timmar.


D
ela gärna med er av era linolje-erfarenheter!

12 kommentarer

Stina sa...

Är också ett linoljefan! Jag oljar in vårt soffbord och glasverandabord nån gång om året (inte riktigt så "ofta" sen baren kom.... Det luktar jättegott och helt OK inne (lite vädring kan man dock gott ha). Om den inte går in i träet tillräckligt snabbt kan man späda den med terpentin (tror jag) - har alltid bara oljat på. Pga brandrisken lägger jag alltid sånt som fått olja på sig (särskillt papper) i vatten innan jag slänger det! (Ska man börja med linoljefärg blir det en hel vetenskap - men mycket vackert!)

Kram,
Stina

Unknown sa...

Åh, den ljuvliga doften av linolja - I love!!! Men självantändningsrisken ska tas på största allvar!

Vilka underbara verktyg du har samlat på dig. En samlarmani jag gärna skulle vilja börja härma;)

Ha det gott,
Charlotta

Sophia Callmer sa...

Linolja luktar gott, kokt linolja härdar snabbare än rå och att grejor man använt till att olja in med kan självantända är ingen skröna..
ha en fin höstdag!

Juukko sa...

Halloo,var har du hittat din nätbur? Är det till sunds man ska??H.Åsa B

♥Min Eden♥ sa...

Åsa...Buren är från Blossom!

Ruben sa...

Om du, med din energi, får hålla på ett tag till, är nog snart hela Finland inoljat och måste ansluta sig till OPEC och de andra oljeländerna!
Men, såklart - BRA JOBBAT!!!! Avis på dina fina redskap bara .... :-)
Ha det gott!
/Ruben

Maggi sa...

Hoppsan - nu blev jag påmind om att jag har nåt ogjort ännu! Jag har en treliters kallpressad linolja-bytta som jag vakar över som en hök! Fick själv förresten ett tips i somras gällande linolja: värm upp den till ca 60 grader innan du stryker på träet, så håller det sig ännu längre!

Kan bara hålla med dig; det finns träoljor som man blir rolig av, men linolja gör en glad:)

sköna höstdagar!
M

Gunilla sa...

Den enda erfarenheten av Linolja är när vi gjorde iordning en gammal soffa som var avlutad då linoljade vi in den.
Och gnuggade den riktigt länge med en trasa för att få en fin lyster.
Kokt Linolja har jag använt i blandningen av äggoljetempera till att måla korgar med.
Linoljan användes väl mera förr i tiden.

Vilket fint nätbur du har. Jag ser att den finns hos Blossom. Riktigt läcker.

Ha det gott,här blåser det som bara den.
Kramen/Gunilla

Tigris Predikantan sa...

Då var det fara och färde att komma i din närhet då? " Linoljad Tigris sågs irra runt"

:)

Elzie sa...

Kan riktigt "känna" hur det är att ta i de där handtagen. Och jag, som skulle behöva köpa lite nya redskap, glömde (hm!) det sist jag var i stan, haha. Nåväl, det får väl bli nästa gång istället då!!
Hoppas du har en bra helg.
Kram Elzie

Susie på Stjärnarve... sa...

Har aldrig använt mig av linolja eller annan olja heller förresten, däremot gillar jag lukten av tjära. Uppfödd som man är i Stockholms skärgård!

Veronika sa...

Hej där,

vilken oerhört vacker och sinnlig blogg du har!
Dina verktyg är oxå fina; är de från Joseph Bentley? Jag är litet av en amatör när det gäller trädgård - men jag fick några redskap signerade J B i somras och är så sprillans glad över dem.

Så nästa sommar ska det påtas i jorden minsann...:-)