Takatalvi - Guckudämpen

Dagens första april skämt måste vara all snö som hävt ner idag. Nu får väl vädret uppföra sig tycker jag! Detta natur fenomen kallas "Takatalvi", och inträffar under den termiska våren, som faktiskt är den kortaste av alla årstider. Den varar mellan 6-9 veckor när dygnets medeltemperatur ligger mellan 0 °C och 10 °C. 

Då visste ni det. I går köpte jag André Strömqvist bok "Trädgårdsmästaren anteckningar". Jag har hört så mycket positivt om denna bok, så jag kunde inget annat än att låta den följa med från Sunds. Ni vet när böckerna ligger där och säger "buy me buy me...".

I inledningen av kapitlet April månad, nämner han "Takatalvi", men kalllar fenomenet "Guckodämpen". (Citat från boken: "Ett snöfall som kommer så sent att göken har hunnit börja gala". 

"Takatalvi" är inte enbart ett begrepp - den finns på riktigt också!

Jag visste inte att de hade ett utryck för "Takatalvi" i Sverige. Det var något nytt. Fast jag tycker ändå att ordet "Takatalvi" utrycker mer klart vad det är frågan om. Bakvinter... brrrr...


Ha en skön lördag alla gröna själar och alla andra själar, trots "Guckodämpen"...

Inga kommentarer