Goda råd dyra

Nu är goda råd dyra. Jag har två prydnadsäppelträd, "Makamik" vid ena kortsidan av huset, två underbara prydnadsäppelträd. Jag kan erkänna att jag brukar pricka in en semestervecka när dessa två blommar, de är så vackra. Jag märkte till min fasa i går att den ena, som även var hängig i fjol, hade rosa beläggning på bladen. Det andra trädet mår fint. Nog för att dessa ska ha lite rödaktiga blad, men kanske inte rosa (kletig) beläggning dock. Trädet har även mindre blad, både till antal och storlek, än normalt.

Någon som vet eller gissar vad detta är. Är det smittsamt borde jag såga ner det, för att rädda det friska trädet bredvid... Tufft att vara en trädgårdist, man hamnar ta de svåra besluten ibland! Men jag sätter inte sågen i det förrän jag måste. Råd och tips tas emot!


7 kommentarer

Trädgård i Torslanda sa...

Har tyvärr inga svar men hoppas du får sådana av andra och att problemet är övergående. Väldigt vackra träd så jag hoppas verkligen på det bästa.
//Helene

Anjas Hill sa...

Hej!

Har googlat om sjukdomar i prydnadsaplar utan att hitta någon beskrivning som din. Har bladen, stammen eller rötterna skador? Hur känns beläggningen? Kletig? Torr? Är stammen intakt utan sprickor? Ser bladen normala ut utöver beläggningen?

Ha det gott!
/Anja

Malin sa...

Tror bestämt din Makamik drabbats av Rött björkfiltgallkvalster.
Gick genast ut och kollade mitt eget Makamik träd också,
men det var inte drabbat än så länge iaf...
Men det borde inte vara någon fara för trädets liv dock, så
göm sågen ;)!

Drömgården sa...

Troligen purpurrost om det är tunnt. kvalstrens puppor brukar ha mer utåtstående rosa klungor. Fanns ett medel man kunde använda, men det säljs inte längre. Testa en egen huskur med 1 msk bakpulvet, 1 tsk tallsåpa och 1 liter vatten man duschar det på bladen så mycket att det börjar rinna. en typ av bladtvätt kan man säga.. Ifall man upptäcker det i tid så kan man plocka de infekterade bladen.
Lycka till!
/Kitty

umebo sa...

Hej!

din blogginlägg är av de väldigt få som beskriver denna åkomma på prydnadsäppelträd. Jag är mycket tacksam för att ha hittat den.

I år har vårt prydnadsäppelträd drabbats av nåt väldigt lik.

Jag kollade undersidan av bladen med mina barns mikroskop och beläggningen såg ut som genomskinliga, spiralformade knallrosa maskar som dock inte rör på sig. Kanske är dessa gallen?
De info man hittar i nätet är väldigt få.

Jag undrar hur det det gick senare för ditt träd. Väldigt tacksam för svar!


Ha en bra sommar!

♥Min Eden♥ sa...

Hej umebo!
Ja, konstigt hade jag också väldigt svårt att hitta ngt om denna åkomma... Ifjol gjorde jag tyvärr inget åt detta vilket jag borde ha gjort. Jag fick tipset att spraya med en lösning innehållande 1 liter vatten, 1 tsk bakpulver och en matsked tallsåpa. Nu var jag och köpte en sprutkanna som når lite längre och så man inte behöver pumpa, och har börjat spraya trädet med det här. Jag kan tycka att det kan hjälpa, nya friskare blad och orkat veckla ut sig. Så gör detta i år! Jag märkte också att äpplen som föll från det sjuka trädet på marken och har slått rot till mini plantor i rabatten bredvid, lider också av det. Så ett till tips, plocka bort alla blad och frukt på hösten av trädet. Lycka till :) Jag hoppas att våra träd klarar detta! Här i vårt kvarter har jag sett åtminstone 2 stora prydnadsäppelträd som lider av samma. Tänkte göra ett inlägg om detta idag :)

umebo sa...

Tack så mycket för svar!
Jag såg också ditt nya inlägg så vet vad vi ska förvänta oss.
Jag är väldigt tacksam för tipsen!

Vårt träd är mycket stort (ca. 2 våningar, som huset) och i fjol var det så fantastiskt täckt med blommor att det blev ofantligt många frukter. Vi orkade och hann verkligen inte plocka allt. I år blev trädet istället hårt straffat .
Hoppas att vi lyckas spruta det ordentligt, trots att det är så stort.
Läste senare att det går att spruta med svavel, här i Sverige går det att köpa medlet. Vi får se!

Tack igen och lycka till med dina träd!