Tålamod!

Om jag lärt mig något från trädgården så är det att ha tålamod. Tålamod. Då menar jag inte ogräsbekämpningen eller kampen med sniglar. Nej, jag menar tålamod, i egenskapen att vänta. Vi trädgårdsmänniskor ser på framtiden på ett speciellt sätt. Vi ser framtiden i nuet. Vi planterar vårt äppelträd, i vetskapen att den kanske inte ger frukt förrän efter några år, och att det räcker årtionden innan den uppnått en ansenlig storlek. Mossan växer inte när vi vill att den ska växa, den växer när det är dags, när tiden är mogen, när det är meningen att den ska växa. Vi kan påskynda och önska, men är det inte dags, så händer ingenting. Tålamod!
När vi började skapa trädgården för 9 år sedan hade jag bråttom. Bråttom att skapa den perfekta trädgården, för att få en fullbordad trädgård så fort som möjligt. Nu vet jag, att fullbordan inte har någon brådska.
Det är själva resan som är viktig, inte slutmålet. Så varför stressa för att få trädgården färdig. Det är meningen att du ska hinna se skönheten i din trädgård innan du nått ditt mål. Njut av resan!

Inga kommentarer