Trädgårdisten

Jag har legat däckad med influensan några dagar, och då hinner tankarna snurra. För att förhindra att tankarna söker sig till självömkande tankar hur ont det gör i huvudet, eller i hela kroppen, för den delen, så försöker jag tänka på något konstruktivt och planerande.

Till exempel...
När jag ska presentera mig,  lite mera ingående, för någon, så behöver ordet "trädgård" framkomma. Trädgård är ändå en så stor del av mitt liv. Speciellt på sommaren bor jag nästan i trädgården så pass att trädgårdshandskarna växer fast i händerna på mig. Nästan.

Men hur förklarar man med ETT ord att man håller på med trädgård? Är jag en Trädgårdsmänniska, Trädgårdsodlare, Trädgårdsbrukare eller kanske en Trädgårdsidkare, Trädgårdsfantast  eller Trädgård:are?
Finskan har ju Puutarhuri och engelskan Gardener. Det säger ju allt. Har man Google translate att översätta Puutarhuri till svenska blir det: Trädgårdsmästare. Enligt Wikipedia betyder detta ord:
"Trädgårdsmästare är en yrkestitel för personer som är yrkeskunniga eller yrkesverksamma med skötsel och odling av växter." 
Alltså är jag ingen Trädgårdsmästare heller. Jag vill inte sätta mig över de som verkligen studerat till Trädgårdsmästare.
Nå vad är jag då. Ordet Trädgårdskonstnär låter fint och precis som jag ser mig själv. Jag tycker verkligen att vi är konstnärer. Vi arbetar med levande färger och ett levande material. Trädgården är min canvasduk. Så är det! Men om jag kallar mig Trädgårdskonstnär sätter jag mig över de som verkligen är konstnärer.. Inte kan jag i vardagstal kalla mig Trädgårdskonstär. Nej!
Beroendeskap av olika slag brukar ju sluta på "ist", tex Alkoholist, Nikotinist. Jag är ju trädgårdsberoende, så det skulle jag passa bra med "Trädgård:ist"...
Nä, bara att konstatera, vi verkar vara är en grupp människor utan identitet!
Det är sällan jag publicerar Ego-bilder, men här har ni "Trädgårds-fanatikern", eller var det "Trädgårdisten" i egen hög person... 

Egobilden är tagen av Teija Tuisku för tidningen Kotipuutarha

Inga kommentarer