Betongbänk av cement och hypertufa

Nu tog jag mig an årets näst sista projekt (man vet ju aldrig vilket som blir det sista projektet! )
.
Det började bli, nu eller aldrig, angående att gjuta en stenbänk, snön kommer väl när som helst.
.

- ♥ -
.

Ok, det gäller att vara välutrustad (och det är jag) när man ska till och blanda cement. Snygga handskar, stora hinkar, och välformade muskler. Det är jätte tungt att blanda!
.
.
Jag använde finbetong (färdig blandad) S-100, jag hoppas den är frostbeständig, men det visar väl sig ... När ni blandar till bruket med vatten, ta lite åt gången, av bruket och blanda i en stor hink...det gjorde inte jag första gången!
stonebench

.
Bruket är passligt tjockt när man kan skära i det, och den fallar isär i två bitar när man kör in mursleven under.
.
.
Jag har grävt fram en form direkt på marken. Vi har ju lerig jord, så det var lätt att forma jorden till en fyrkant. Jag byggde in träbitar på några ställen för att få både släta ytor och naturligt skrovliga ytor. En sten är ju inte helt slät, och jag vill att den ska se ut som en äkta uthuggen sten.

Nåja blanda blanda blanda ... och dit med lite armering ... blanda blanda blanda ... puh ... skit tungt!
Det gick åt 3 säckar (1 säck=25 kg) bruk för min form som är ca 40*100 cm och ca 10 cm hög.
betonipenkki
.
Till sist blandade jag även till lite hypertufa och tryckte in den längs kanterna och på ytan. Jag hinner knappast gräva fram min bänk i år, för det lär ta länge för den att härda i kylan. Men det gör ingenting, den får ligga kvar och mossa till sig, lika bra det!


.
Det som jag ännu ska göra är att ta fram lite levande yta, innan den blir stenhård. Ytan ska jag försöka måla och få den att se ut som en porig stenytan. Kan bli svårt!

..
--------------- to be continued --------------- .

17 kommentarer

mitt gröna hjärta sa...

Vilket spännande projekt, vill gärna se resultatet när den är klar! Har själv inte provat gjuta i betong ännu men har högflygande plaer till våre, vi får se... Kul att hitta lite inspiration här i alla fall. Ha det bra!
Jenny

Med fingrarna i (j)orden sa...

spännande. Är det inte risk att den fryser sönder om det blir riktigt kallt? Kan den verkligen ligga kvar hela vintern? I så fall blir det nog mycket spännande mossor på den.
Eva

mitt gröna hjärta sa...

oj, vad snabbt det gick där, menade förståss planer till våren...

Galleri MochB sa...

Oj vilket projekt :O) men det blir säkert superbra! skall bli spännande att se resultatet sen och var den hamnar i din trädgård.

Thorins Trädgård sa...

Hallå vad imponerad jag blir. Det var inget litet betongprojekt du har på gång här.

Jag lägger upp en länk under min rubrik Favvoinlägg till detta spännande och ovanliga tips.

Marit

gittan sa...

Nu blev jag allt imponerad, inget litet projekt du gav dig på minsann. Jag ska försöka komma igång med att gjuta till våren. Jag vill så gärna men har inte kommit till skott än. Ser med spänning fram emot resutatet av din bänk / gittan

Bea sa...

Men...så duktig du är! Det var verkligen imponerande att du gjort jobbet själv :)
Maken gjorde en bänk åt mig i senaste sommar som jag gillar oerhört i betong med ek-sits, men den har kanske inte du sett. Den visade jag i min f d trädgårdsblogg. Får göra en visning till en ny vår :)
Täck in den bra så att inte vatten spränger den!
Må gott! /bea

Annika Christensen sa...

Den bänken kommer att bli super fin och den hoppas jag att få se till våren. Bra med armeringsjärnet.
Hoppas den klara sig.
ha det gott
Annika

mitt gröna hjärta sa...

Tack för dina kloka ord, försöker kurera oss här så gott det går. Du får jättegärna ta med mitt planteringsbord, kul idé att samla alla! Ha en fortsatt skön helg
Jenny

Hjärtat Mitt sa...

Så spännande att få se hur det gick sen :)
Det låter ju riktigt vackert i alla fall. Hoppas att det kommer fina mossor på den i vinter.

Kram Mari

Anonym sa...

Finfin blogg :)

Önskar jag också hade gröna fingrar. Massor med idéer har jag iaf. För några år sen var början bra, nu är det bara ogräs ;)

Betongbänk finns också i mina planer, men till våren. På ett lite annat sätt men med samma princip. Lite eviga avtryck o sånt... Ska bli spännande att se fortsättningen!

Åsa

Gunilla sa...

Vilken jättebra ide.
Jag har velat ha en bänk i betong eller huggen sten. Men det har inte blivit av.
Din ide är ju väl värd att prova. Hur skall benen se ut?

Väntar med stor nyfikenhet på resultatet. Vad har hu gjort hypertufan av?

Carin sa...

Hej,
Vilken fin trädgårdsblogg du har. Jag ska lägga upp en länk från min sida. Jag hoppas på att börja blogga om trädgård i vår då vi ska börja med vår. Vi bygger hus nu och har köpt en gammal tomt men tyvärr måste vi ta bort de flesta träden. Jag kommer att följa din vackra sida intensivt känner jag.

Njut i din trädgård sa...

Spännande!

Har man inte muskler innan så antar jag att man får det! :)

Länninge Trädgård sa...

Vad fiffigt att gräva en form i marken, det måste jag ochså prova, skall bli spännande att se slutresultatet.
Varma Hälsningar
Helen

Anonym sa...

Mamma he sir int riktitut som sten :((

Anonym sa...

men när kan du sköpa en KAMM ot mig som du har lova.fina bilder :)
<3 <3