Prydnadsäppelträd både friska och sjuka

Skrev ett inlägg förra året om ett prydnadsäppelträd som mådde dåligt. Ifjol hade den fullt med knoppar men orkade inte blomma eller nästan alls slå ut sina blad. Orsaken var en en röd kletig beläggning på bladen. Då fick jag fick tipset att spraya med en lösning innehållande 1L vatten, 1msk bakpulver och 1 tsk tallsåpa. Tyvärr kom jag mig aldrig för att göra det och i år lider trädet av samma åkomma. Trädet har nästan ingen blomning alls och dåligt med blad. Den är ännu mer illa däran än i fjol. Beklagligt!


Nu har jag faktiskt kommit mig för att köpa mig en ordentlig sprutkanna, och börjat spraya trädet. Redan kan jag tycka att den har repat sig lite. Det börjar spricka fram helt friska blad. Det lustiga är att äppelfrukt från fjolårets skörd som ramlat ner i rabatten bredvid,  har grott. Men dessa pytte små plantorna lider också av denna beläggning. Har försökt plocka bort alla jag hittat. Så ett tips är att spraya, och plock bort all frukt du kommer åt och rensa bort bladen från marken på hösten.

Har konstaterat att flera prydnadsäppelträd i vårt kvarter lider av åkomman. Alla borde säkert behandla sina trän, är ingen specialist, men risken kan väl finnas att smittan sprids.

Än så länge mår mitt andra träd riktigt bra även om de står intill varandra. Märkligt att smittan inte drabbat denna! Blir att smöra lite extra för dessa två i år, vattna, gödsla och hålla på ...

  

2 kommentarer

Drömgården sa...

Jamen tänk att det andra trädet klarat sig. Vad bra!
/Kitty

Trädgård i Torslanda sa...

Tråkigt. Bilden var verkligen vacker även om trädet är sjukt. Hoppas det repar sig och att det inte sprids till andra träd.
//Helene