Zen-garden

En granne gick förbi en kväll. Han stannade och frågade hur det är med min Zen trädgård ... Jag stannade upp och funderade lite ... ja, hur är det riktigt med min Zen-garden? Lever jag upp till det?
 
Wikipedia ger denna förklaring till ZEN:
 
Den gemensamma nämnaren är den personliga erfarenheten, det långsamma avvänjandet av präglade, förutfattade meningar och det enträgna arbetet med att ta emot ögonblicket som det är. Zen lär att människan är fri och samtidigt begränsas av de handlingar som väljs att utföras och att dessa handlingar förstärker de mönster individen redan är fångad i.
 
Med andra ord, är nyckeln till Zen-lycka , att "fånga dagen". Ett uttryck som vi västerlänningar älskar, men är dåliga på att  utöva i praktiken.
 
Zen menar att människan når förståelse av tillvaron eller snarare "blir den ursprungliga tillvaron" genom att öva närvaro i vardagen och med daglig sittande meditation (zazen) som dess nav.
 
Jag vill påstå att trädgårdsarbete är aktiv meditation. Ett trädgårdstillstånd, är ett tillstånd, av djup meditation.
 
 
Zen garden

Zen Garden2 kommentarer

Susie på Stjärnarve... sa...

Ja om man ska dra ur essensen ur Zen till det utmärkta "Fånga Dagen" så är jag tyvärr väldigt dålig på det. Jag har en förmåga att visserligen inte tänka tillbaka och gräva ner mig i det som varit - vilket är mycket skönt - men jag blickar hela tiden framåt och är enormt dålig på att vänta. Jag vill att saker och ting ska hända NU, eller kanske t.o.m. ännu hellre igår!

Liljas Corner sa...

Amen.
Att vara närvarande i nuet är lättare i trädgården än på nästan alla andra platser.