Goda råd dyra

Nu är goda råd dyra. Jag har två prydnadsäppelträd, "Makamik" vid ena kortsidan av huset, två underbara prydnadsäppelträd. Jag kan erkänna att jag brukar pricka in en semestervecka när dessa två blommar, de är så vackra. Jag märkte till min fasa i går att den ena, som även var hängig i fjol, hade rosa beläggning på bladen. Det andra trädet mår fint. Nog för att dessa ska ha lite rödaktiga blad, men kanske inte rosa (kletig) beläggning dock. Trädet har även mindre blad, både till antal och storlek, än normalt.

Någon som vet eller gissar vad detta är. Är det smittsamt borde jag såga ner det, för att rädda det friska trädet bredvid... Tufft att vara en trädgårdist, man hamnar ta de svåra besluten ibland! Men jag sätter inte sågen i det förrän jag måste. Råd och tips tas emot!


4 kommentarer

Trädgård i Torslanda sa...

Har tyvärr inga svar men hoppas du får sådana av andra och att problemet är övergående. Väldigt vackra träd så jag hoppas verkligen på det bästa.
//Helene

Anja C. Hill sa...

Hej!

Har googlat om sjukdomar i prydnadsaplar utan att hitta någon beskrivning som din. Har bladen, stammen eller rötterna skador? Hur känns beläggningen? Kletig? Torr? Är stammen intakt utan sprickor? Ser bladen normala ut utöver beläggningen?

Ha det gott!
/Anja

Malin sa...

Tror bestämt din Makamik drabbats av Rött björkfiltgallkvalster.
Gick genast ut och kollade mitt eget Makamik träd också,
men det var inte drabbat än så länge iaf...
Men det borde inte vara någon fara för trädets liv dock, så
göm sågen ;)!

Drömgården sa...

Troligen purpurrost om det är tunnt. kvalstrens puppor brukar ha mer utåtstående rosa klungor. Fanns ett medel man kunde använda, men det säljs inte längre. Testa en egen huskur med 1 msk bakpulvet, 1 tsk tallsåpa och 1 liter vatten man duschar det på bladen så mycket att det börjar rinna. en typ av bladtvätt kan man säga.. Ifall man upptäcker det i tid så kan man plocka de infekterade bladen.
Lycka till!
/Kitty