Växternas underjordiska liv


Såg i Facebook att Eva Robild tipsade om ett avsnitt av Skavlan (rolla fram till 40 minuter) där han gästades av tyska Peter Wohlleben. Han är aktuell med sin bok "Trädens hemliga liv".

Han berättar om hur träd och växter tar hand om varandra, känner smärta och kan minnas. Enligt Peter Wohlleben sambarbetar och kommunicerar träd och växter  med varandra. Peter Wohlleben kallade det "wood wide web". Med hjälp av ett mycel-nätverk (svamp) är hela skogen uppkopplade med varandra under jorden. Det sker elektroniskt och har kunnat mätas.

Växterna ger ifrån sig ljud med en frekvens på 220Hz. Vill du tala till dina växter, försök hitta den tonen, deras rötter dras till detta ljud.

Men visst är det intressant?

Äntligen finns det bevis på att växterna kan kommunicera. Hos mig har de alltid gjort det... Om ni har missat mina inlägg om draman bland växterna i trädgården, klicka in dig här:
Boken  ges ut på svenska under hösten! Gissa vem som kommer att klicka hem den?


2 kommentarer

Anonym sa...

De vackraste kompositionerna i trädgården är de som hittat varandra utan min hjälp, de vita akvilejorna som speglar sig i dammen, förjätmigejer som lever i bigami med irisar och gullvivor, rosa krolliljor och blå riddarsporre m.fl.
Jag kan bara beundra deras komposition.
H Maria S

Drömgården sa...

Jag hör att det är verkligen en bok som passar dig!
:) /Kitty